za 16 apr 2022

Fidelio

Opera Compact

Opera Compact is een Limburgs operagezelschap dat staat voor kwalitatieve, benaderbare en toegankelijke producties. Op zaterdag 16 april 2022 vindt in het Munttheater de première plaats van Beethovens opera Fidelio door Opera Compact.

  • 20:15
  • 22,50
  • Opera
Niet reserveerbaar

“In de kunsten, net als in de hele schepping, zijn vrijheid en vooruitgang de hoogste doelen.”

Dit citaat van Beethoven schetst zijn politiek engagement: een heftig componist, in gevecht met zichzelf en de wereld om hem heen, begaan met sociale misstanden. Dat is terug te vinden in zijn enige opera, ‘Fidelio’, waaraan hij ruim tien jaar werkte. Een manifest voor de vrijheid, met echo’s van het bekende Alle Menschen werden Brüder. Een vrouw, Leonore, verkleedt zich als de man Fidelio en slaagt er zo in om haar man Florestan, een politiek gevangene van de wrede Pizzaro, uit de gevangenis te bevrijden.

Wat betekent vrijheid en wat heb je er voor over? Met de beelden van de oorlog in de Oekraïne op ons netvlies, langzaam opkrabbelend uit de Corona-crisis zijn deze centrale vragen voor deze generatie belangrijker dan ooit. De wereld politiseert in toenemende mate en de daarmee gepaard gaande polarisatie doet andersgezinden steeds verder van elkaar afdrijven. Vandaag de dag lijkt de persoonlijke triomf uit ‘Fidelio’ ver te zoeken en de ondubbelzinnige boodschap van de opera: “het hart overwint”, kan tegenwoordig niet hard genoeg van de daken geschreeuwd worden. Als we niet voorbij onze verschillen kunnen kijken ziet de toekomst er weinig hoopvol uit. De echte conflicten worden niet opgelost tussen regeringen, maar met je eigen buren.

Door met nieuwe ogen te kijken naar wie voor je staat: onder elke Fidelio huist een Leonore. En alleen de erkenning van dat gegeven leidt tot ware vrijheid. ‘Fidelio’ is een ruw, zelden uitgevoerd brok muziektheater en brandend actueel.

Met o.a.
Fidelio– Fenna Ograjensek
Don Pizarro – Sef Thissen
Florestan – Marcel Reijans
Rocco – Marcel van Dieren
Marzelline – Judith Weusten
Jaquino – Pascal Pittie

Dirigent – Stijn Saveniers
Regisseur – Sybrand van der Werf

Beethovens enige opera, op kamermuziekformaat!