do 23 jun 2022

Via Zuid – Sneak Peek

Sneak Peek

Sneak Peeks zijn theatrale blind dates voor publiek dat in is voor iets nieuws en het leuk vindt om beloftevolle makers aan het werk te zien en te ‘ontdekken’. Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling.

  • 20:15
  • 7,50
  • Toneel
Niet reserveerbaar
  • Via Zuid – Sneak Peek
  • Via Zuid – Sneak Peek

Laat je verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!

Tijdens een Sneak Peek presenteren een of meerdere makers een voorproefje van hun nieuwste werk. Vaak zijn dit probeersels of fragmenten van voorstellingen die later in het seizoen in première gaan. De makers zijn verbonden aan VIA ZUID, de talentontwikkelingsorganisatie voor de Limburgse podiumkunsten. Een vast onderdeel van de Sneak Peeks is een nagesprek waarin publiek feedback mag geven en de makers een inkijkje geven in de totstandkoming van hun werk.

Waanideeën – Club Lam
Club Lam (2018) bestaat uit Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek en Ayla Çekin Satijn. Met hun theatervoorstelling Lourdes transporteren zij opnieuw op humoristische wijze een historische vrouwenfiguur naar het heden. Ditmaal is het de beurt aan de heilige Bernadette Soubiros, de zieneres van Lourdes.

“Het bidden naar Maria is allang voorbij. Tegenwoordig kniel ik alleen nog maar voor mijn tv. Ik kijk huilend Say yes to the dress en smeek Randy of hij mij alsjeblieft zo’n gezellige Amerikaan langs stuurt, maar het enige dat ik krijg is een Satisfyer Pro 2 van mijn vriendinnen en domme tinderberichten met ‘wil je neuken vanavond?’.”

Bernadette staat met een kater, na een avond Netflix en chill, onder de douche. Ze mijmert tegen haar badkamerplanten over de ingevingen van haar avond tot er plots een lichtblauw licht verschijnt. Bernadette’s eenzame bestaan wordt opgeschud door een wonder. In haar zoektocht naar betekenis in het onverklaarbare wordt duidelijk dat niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met waanideeën.

Tijdens het nagesprek vertelt actrice Ella Kamerbeek meer over het maakproces van de voorstelling en het centrale thema mentale gezondheid.

Noah Janssen – Alles wat ik mijn vader nog had willen zeggen 

Noah Janssen, geboren in een klein Limburgs dorp, studeert deze zomer af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met zijn theatervoorstellingen legt hij de fragiliteit van de mens bloot. In een mix van leedvermaak en troost laat hij zijn publiek genieten van het feit dat we niet eens capabel genoeg zijn om mens te zijn.

Met Alles wat ik mijn vader nog had willen zeggen staat Noah zelf op de vloer. Een heel persoonlijke afsluiting van vier jaar Toneelacademie, gericht aan zijn vader, een man van weinig woorden. Met tekst en performance onderzoekt Noah de relatie met zijn vader en zijn behoefte aan zorgen voor elkaar. Een solo over goede bedoelingen en dingen die nooit in het echt uitgesproken zouden worden.

In vijf Limburgse steden
De Sneak Peeks van VIA ZUID vinden dit seizoen plaats in de theaters in Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard en Weert.


Zeer inspirerend
reactie van bezoeker afgelopen Sneak Peeks
Supernieuwsgierig geworden naar de hele voorstelling
reactie van bezoeker afgelopen Sneak Peeks