zo 19 jan

Mis in F Majeur van Marcel Tyberg

WGK Vivace

WGK Vivace verzorgt de Europese première van de Mis in F Majeur van Marcel Tyberg in het Franciscushuis te Weert.

  • 15:00
  • 12,50
  • Op locatie
Niet beschikbaar

Let op! Het betreft hier een concert in het Franciscushuis te Weert. Het Munttheater verzorgt voor dit concert enkel de kaartverkoop.

Marcel Tyberg (1893-1944) was een ervaren componist, dirigent en pianist. In de Tweede Wereldoorlog, werd Tyberg, overigens slechts 1/16 Joods, naar zijn dood gestuurd en werd zijn muzikale carrière vroegtijdig geblust. In afwachting van zijn gevangenneming en deportatie vertrouwde Marcel in 1943 alle composities en persoonlijke geschriften toe aan een vriend. Na bijna vijftig jaar van vruchteloze pogingen om iemand te bewegen aan de slag te gaan met de schat aan werken vond de vriend eindelijk de partner die hij zocht in dirigent JoAnn Falletta.  In 2016 is de Mis in F Majeur eenmaal uitgevoerd door het South Dakota Choral (Verenigde Staten). Weerter Gemengd Koor Vivace doet dat voor de tweede maal en verzorgt daarmee de Europese première in Weert.

De première wordt omlijst door muziekwerken in de sfeer van het thema ‘bevrijding’. WGK Vivace werkt voor dit concert samen met de Orgelkring Franciscushuis Weert (en organist Jean-Pierre Steijvers), met het Ensemble van het Chèvremonts Mannenkoor en met Kamerkoor Cantate uit Venlo. De muzikale leiding berust bij Dion Ritten.

Burgemeester Heijmans van Weert zal tijdens het concert passages voordragen uit het oorlogsdagboek dat Weertenaar Pierre Linssen in de dagen rond de bevrijding van Weert bijhield.