do 25 nov 2021

Vrijdag – Hugo Claus

Toneelgroep Maastricht

Vrijdag van Hugo Claus is een van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening.

  • 20:15
  • 25,00
  • Toneel
Niet reserveerbaar
  • Vrijdag – Hugo Claus
  • Vrijdag – Hugo Claus
  • Vrijdag – Hugo Claus
  • Vrijdag – Hugo Claus

In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk in het najaar van 2021 naar de Nederlandse en Vlaamse theaters. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.
Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde.

De pers over Vrijdag:

★★★★ Volkskrant
‘Anniek Pheifer krachtdadig en strijdbaar’
‘Intens katholiek, maar met een grote humane kracht’
‘Fedja van Huêt is de grote kracht van deze enscenering’

★★★★ Scènes
‘Explosief drama met stiltes’
‘Hij (Fedja van Huêt) maakt van Georges een mooi, maar moeilijk karakter met wie je al snel gaat meevoelen’
‘Sander Plukaard en Anniek Pheifer spelen voortreffelijk’

Regisseur Michel Sluysmans:
“Vrijdag is in mijn ogen een heel ontroerend en grappig toneelstuk dat gaat over gewone mensen die kampen met grote problemen. Alle personages dragen schuld; ze hebben elkaar gekwetst, bedrogen, pijn gedaan, en allemaal voelen ze zich daar schuldig over en zijn ze op zoek naar vergiffenis. In een tijd als de onze, die snel is en hard en waarin vaak geen plek is voor vergiffenis vind ik dat een belangrijk verhaal. Mijn voorstellingen gaan vaak over de liefde: Noem het maar liefde ging over liefde en seksualiteit, Peachez ging over het geloof in de liefde, en Vrijdag gaat over vergeving als ultieme daad van liefde.”

Vrijdag is in mijn ogen een heel ontroerend en grappig toneelstuk dat gaat over gewone mensen die kampen met grote problemen.
Regisseur Michel Sluysmans