Première Fidelio – Opera Compact

Opera Compact is een Limburgs operagezelschap dat staat voor kwalitatieve, benaderbare en toegankelijke producties. Op zaterdag 16 april 2022 vindt in het Munttheater de première plaats van Beethovens opera Fidelio door Opera Compact.

 

 

De kop is eraf

Voor het team van Opera Compact is de kop er af: afgelopen dinsdagavond begonnen de repetities voor hun nieuwste productie; Fidelio. Ontwerpers, dirigent en regisseur konden eindelijk hun plannen aan de cast presenteren. “Heel bijzonder om te zien dat in deze regio zo’n enorme kwaliteit bij elkaar komt”, benadrukte regisseur en artistiek leider Sybrand van der Werf. “Fidelio gaat over vrijheid en wat je daarvoor over hebt. Juist nu is het belangrijk om met dit stuk in gesprek te gaan met ons publiek. Kunst heeft de kracht om verbindingen tussen mensen te leggen en een vuist te maken tegen geweld.”

Actueler dan ooit

Dat de opera anders dan normaal zou worden, was vooraf al duidelijk, maar de zangers waren duidelijk geraakt door de inhoud van het werk. “Opera kan soms erg conceptueel zijn, maar in deze voorstelling gaan we echt contact maken met de mensen waarvoor we spelen”, aldus een van de cast-leden. Het was duidelijk dat de thematiek van de voorstelling actueler is dan ooit, maar dirigent Stijn Saveniers steekt niet onder stoelen of banken dat de opera ook van “directe schoonheid is, die meteen tot het hart spreekt.”

Vrijheid!

De uitdagingen van de pandemie voor de cultuursector mogen nog vers in het geheugen liggen, zakelijk leider Fenna Ograjensek is onverminderd optimistisch. “Tussen alle lockdowns door hebben we vorig jaar een bijzondere Rusalka neergezet; met deze Fidelio gaan we definitief een punt achter Corona zetten, de vrijheid tegemoet!”, aldus Ograjensek. Fidelio gaat op 16 april in première in het Munttheater te Weert.

Met o.a.
Fidelio– Fenna Ograjensek
Don Pizarro – Sef Thissen
Florestan – Marcel Reijans
Rocco – Marcel van Dieren
Marzelline – Judith Weusten
Jaquino – Pascal Pittie

Dirigent – Stijn Saveniers
Regisseur – Sybrand van der Werf

Voor kaarten en meer informatie ga naar https://www.munttheater.nl/agenda/opera-compact-fidelio/