Nieuws
Sandra in 't Groen, 100 dagen directeur van het Munttheater
'Het persoonlijke van dit theater is onze grote kracht'
Vertel eens iets over jezelf
“Ik ben geboren in Asten-Heusden en groeide op in een gezin met twee oudere broers. We komen uit een ondernemende familie. Onze ouders hadden een bloemenzaak in Someren, waar mijn vader de vakinhoudelijke specialist was en mijn moeder de meer zakelijk kant voor haar rekening nam. Ik wilde eigenlijk ook een eigen zaak beginnen en ging naar het Economisch Lyceum in Eindhoven. Na die studie was ik zoekende. Ik heb een tijd bij een makelaarskantoor gewerkt maar ging al snel als productieassistent aan de slag bij de Stichting ‘Theaterplan Eindhoven’, die actief was in het Parktheater in Eindhoven. Daar viel het kwartje en is het vuurtje voor theater voor het eerst gaan branden. Binnen deze stichting krijgt jong talent de kans om gezamenlijk te werken aan een productie waarmee ze theater- en podiumervaring opdoen. Superleuk om aan de organisatie en begeleiding daarvan een bijdrage te leveren. Het was hard werken maar met een grote saamhorigheid, enthousiasme en betrokkenheid groeide er binnen een jaar een mooie voorstelling uit. Dat werkte enorm stimulerend. Ik ervoer dat voor en achter de schermen elke schakel belangrijk was en dat samenwerken voorop stond. Daar besloot ik dat mijn toekomst in het theater lag.“
En dat werd de Efteling. Een droom??
“Ja absoluut. Via-via kwam ik bij de Efteling terecht. Dat was in 2003. In de beginjaren als producer, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen achter de schermen tijdens de voorbereiding en uitvoering van evenementen en theaterproducties. De Efteling heeft een eigen theater waar grote shows plaatsvinden. Ik raakte steeds meer betrokken bij dat werk in het theater en kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. Ook voor de toerende producties door Nederland en België. Samen met een groot team hard werken aan deze theaterproducties, dat was mijn wereld. Ik voelde dat ik daar op mijn plek was. De laatste jaren was ik artistiek eindverantwoordelijk voor al het entertainment in het park, de hotels en resorts en het theater. Een mooie inspirerende baan. Vorig jaar werkte ik er 20 jaar en begon het toch te kriebelen. Ik wilde meer dan alleen de artistieke verantwoordelijkheid.”
Hoe was je persoonlijke situatie?
"Ik realiseer me dat ik al op jonge leeftijd optreden leuk vond. Als kind ben ik lid geweest van de majorettes en zong in het kinderkoor in het dorp waar we woonden. Ook privé ben ik een theaterdier. Ik speel bij een toneelgroep waar we eigen werk maken en uitvoeren, vaak met een overkoepelend thema. Daarnaast ben ik op sportief gebied sinds kort aan het padellen en ga ik graag naar concerten met mijn man en naar het theater. Ook vaak met onze dochter. Vanwege mijn werk ging ik al regelmatig naar theaters in de regio. Enerzijds om voorstellingen te bekijken, anderzijds voor de contacten in dit kleine wereldje. Ik ben getrouwd met Erik en we wonen in Stratum, Eindhoven. Lekker rustig aan de rand van de stad. Een klein dorp waar we met een aantal gezinnen een goede band hebben en zo al jaren ook samen op meivakantie gaan naar Frankrijk. We hebben twee kinderen, Nova van 19 en Sjoerd van 16. Intensief met een drukke baan, maar gezien hun huidige leeftijd was het een goed moment om me open te stellen voor een andere job. Ik was niet zoekende maar werd gewezen op de vacature in Weert. Omdat ik Weert én het theater kende werd ik enthousiast. Ik solliciteerde en nu zit ik hier.”
Je bent er nu ruim 100 dagen. Wat zijn je indrukken?
“Supergoed. En dat zeg ik niet voor dit interview, dat is gewoon hoe het voelt. Als een warm bad. Wat een geweldig team staat hier, met zeer betrokken medewerkers, vakmensen op hun gebied en allemaal zeer gastgericht. Het persoonlijke dat hier heerst, wil ik absoluut voortzetten en uitbouwen. Als het kan onze bezoekers persoonlijk ontvangen bij binnenkomst en welkom heten voor de voorstelling. Dat draagt bij aan het gevoel dat de bezoekers krijgen. Ze zijn een avond uit en dat moeten wij versterken. Daar speelt het team van vrijwilligers een heel belangrijke rol in. Ik was onder de indruk van deze groep die zich inzetten vanuit hun hart. Een geweldige goede basis wat dat betreft. Dat hoor je ook terug van artiesten die hier graag komen. Dat komt ook omdat de theaterzaal knus en intiem aanvoelt.”
Je bent voorstander van zo breed mogelijk programmeren.
“Het Munttheater heeft in 2023 een goed jaar achter de rug en dat gaan we voortzetten. Breed en pluriform programmeren is daarin een van de pijlers. We kunnen vanwege de beperkte omvang geen grote (musical) producties naar Weert halen maar ons aanbod is zeer aantrekkelijk. Ook de samenwerking met de lokale verenigingen blijven we verder uitbouwen. Want die diversiteit kan juist in het theater mooi doorgevoerd worden. Dat is onze maatschappelijke functie en taak. Men moet zich hier kunnen herkennen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. Voor alle genres staan de deuren wagenwijd wijd open. Het binden van de jeugd is daarin ook erg belangrijk. Dat is een van de redenen dat alle groep 8’ers van de basisscholen hier hun eindmusical kunnen uitvoeren en we een breed educatieprogramma hebben. Kinderen op jonge leeftijd de magie van theater laten ervaren en dit proberen uit te bouwen. Zo een zaadje bij ze planten, zoals jaren geleden bij mij ook is gebeurd. Een mooie uitdaging.”
Je hebt de afgelopen weken ook kennis gemaakt met de Wieërter vastelaovendj. Hoe was dat?
“Bijzonder leuk kan ik zeggen. Omdat ik geboren ben in Asten-Heusden zit de carnaval er natuurlijk vanaf mijn jeugd wel in. En ook in Eindhoven kunnen ze er wat van en dompel ik mezelf onder in het feest. Hier in Weert is het weer anders. We hebben een geweldige relatie met de Rogstaekers en hebben prachtige dagen gehad tijdens de Boonte Aovendje en Femiêlie middiggen. Een heel mooie Gala-avond met de uitroeping van stadspreens Ruud I, gezellige avonden met zeer enthousiast publiek. Ja, Vastelaovendj hoort in dit theater en daar zijn we gruuëts op.”
Zijn er nog bijzondere doelstellingen de komende jaren?
“Ik hou van ondernemen en wil dat ook hier in het theater doen, uiteraard binnen de bestaande kaders. We gaan kijken wat er mogelijk is en borduren daarop verder. Een van de dingen daarbij is het bereiken van nieuw publiek. Niet in plaats ván, maar een verbreding van de doelgroepen. De vraag is ‘hoe zijn ze te interesseren en hoe bereiken we die nieuwe groepen?’ En ondertussen zijn we aan het werk voor ons jubileum, want volgend jaar bestaat het Munttheater maar liefst 50 jaar. In het seizoen ’24 – ’25 gaan we daar uitgebreid aandacht aan besteden waarbij we een extra bijzonder aanbod aan voorstellingen naar Weert willen halen. Een paar boeiende uitdagingen die voor ons liggen. Ik heb er superveel zin in.”